Regery Blog

Хто такий доменний реєстратор

  1. Головна › 
  2. Блог › 
  3. Хто такий доменний реєстратор

Доменний реєстратор - організація, що має право делегування унікальних доменних імен, реєстрації, сертифікації і продовження вже існуючих доменів.

Домени для сайту можуть перебувати в різних зонах, регіональних, мають територіальну прив'язку, наприклад ua, ru, kz, su, і міжнародних (com, net). Нові доменні зони, наприклад club, online, me і так далі, з'являються регулярно, після тверджень і погоджень на користь появи нового доменного імені. З'являються тематичні доменні зони, такі як agency, consulting і інші.

Хто виступає реєстратором доменних імен

Делегування є через акредитованих реєстраторів з єдиною базою, яка не допускає реєстрацію однакових імен та дублювання вже існуючих. Технічно, домени зберігаються на розподілених серверах з надійною інтелектуальної захистом і резервним копіюванням інформації. Компанії, що надають делегування, зобов'язані забезпечити технічні моменти і відповідають за безпеку баз даних.



Контролюючі видачу імен організацій декілька. В першу чергу це міжнародна некомерційна організація ICANN. Регіональні та територіальні доменні зони можуть контролюватися державою. Урядові доменні зони проходять додаткові спеціальні перевірки.

Рівні акредитації та інформаційна безпека

Реєстратори можуть мати різний рівень:

  1. З можливістю делегування доменів в підзоні другого і третього рівня, наприклад .kiev.ua, .net.ua.
  2. З можливістю делегування тільки регіональних доменів.
  3. З повним спектром доменних імен, включаючи територіальні, міжнародні, інтернаціональні і корпоративні доменні зони.

Компанія, що отримала повну акредитацію, може реєструвати доменні імена будь-якого рівня і в будь-який територіальної і міжнародній зоні.

Інформація про те, хто реєстратор домену, зберігається в базах і необхідна для продовження термінів реєстрації. Якщо реєстратор припиняє діяльність, він зобов'язаний передати бази даних. Відповідальність за підтримання доменних імен перекладається на інших реєстраторів.


25 Бер 2019domains