Regery Blog

Що таке домен верхнього рівня

  1. Головна › 
  2. Блог › 
  3. Що таке домен верхнього рівня

Існують доменні імена різних рівнів. Вони відрізняються функціоналом і особливостями роботи. Кожна комбінація в адресному рядку служить для різних цілей. Розглянемо докладніше, що таке домен верхнього рівня.

Специфіка адрес

Домен - унікальна послідовність букв і чисел, що фіксується в адресному рядку браузера. Комбінація може складатися з букв латинського та кириличного алфавіту. Різні назви мають різні зони дії.

Якщо ім'я прописується російськими буквами, то пошукові системи декодують їх в код. Кодування відбувається за допомогою Punycode конвертера. В його основу закладено 37 символів для декодування. До їх складу входять літери латинського алфавіту та цифри від 0 до 9. При роботі також використовується дефіс.

Доменні рівені

Адреса сайту є основний ресурс і закріплені за ним додаткові піддомени. Вони виділяються за допомогою точок. Одне найменування об'єднує в собі кілька піддоменів. Наприклад, продукти Яндекса зберігаються на домені yandex.ru. Запис розділений точкою. Це говорить про те, що yandex - це піддомен. У той час як .ru - зона дії, домен верхнього рівня.

Сторінка «google» не може існувати без прив'язки до певної доменній зоні .de. Адреса обов'язково повинна виглядати так: google.de.

Список доменів верхнього рівня, а також інформація про інші категорії імен зберігається на DNS-сервері. Користувач купує адресу і перед запуском реєструє його в системі.

Домени першого рівня

Такі найменування також іменуються доменними зонами. Це загальне ім'я, яке вказує на територіальну і тематичну приналежність ресурсу. Виділяють три типи доменів 1 рівня:

  1. Територіальні або національні. Імена, що визначають територію дії і національну приналежність ресурсу. Для України це буде зона .ua. Для Білорусі .by. У Казахстані національна зона .kz. Німеччина має в своєму розпорядженні сервісом .de.
  2. Загальні міжнародні. Адреси, ідентичні для всього світу. Сюди відносяться зони: .info, .name, .biz, .org, .com.
  3. Нові домени верхнього рівня. Найменування, що визначають напрямок проекту, його тематичну специфіку, сферу діяльності в міжнародному масштабі. Для сайтів, присвячених творчим заняттям, дозвіллю: .photography, .art. У сфері освіти застосовується .edu. Туристичні агентства, компанії створюють сайти .travel. Портали, присвячені бізнесу і фінансових операцій, використовують сервіси: .finance, .money і т.д.

Реєстрація домену першого рівня відбувається за участю уповноважених організацій.

Другий рівень

Сюди відносяться найменування, які може купувати і використовувати будь-яка людина для різних цілей. Специфіка такого імені полягає в тому, що послідовність символів в адресному рядку повинна бути унікальною. Користувач має право зареєструвати ім'я в будь-якій доменній зоні.

При виборі імені, варто враховувати специфіку свого ресурсу. Буквена комбінація повинна легко читатися і запам'ятовуватися. Якщо у вас не виходить підібрати унікальне ім'я самостійно, то можете скористатися спеціальними сервісами по підбору.

Третій рівень

Адреси третього і наступних рівнів закріплюються за ім'ям другої категорії. Власник сайту може створити велику кількість адрес на базі основного найменування. Такі адреси не потрібно купувати. Оплачувати і продовжувати потрібно лише сервіс другої категорії.

Доменні імена дозволяють ідентифікувати ресурси на просторах Інтернету. Це унікальні комбінації, за допомогою яких сайти вносяться в єдиний реєстр імен. Імена доменів верхнього рівня вказують на географічну приналежність сторінки або тематичну спрямованість ресурсу. Це допомагає користувачеві визначити специфіку сайту, перш ніж він перейде на нього.


02 Лип 2019domains